Liervliegen bij ProAir Paragliding

Liervliegen in Nederland is een eenvoudige en relatief goedkope manier om veel vliegervaring op te doen. Daarom kiezen veel piloten er voor om hun lierbrevet te halen, waarna ze regelmatig hun vliegvitamines kunnen nuttigen op en boven één van de vele lierterreinen in Nederland.
Bij ProAir Paragliding zien we de lierstart als een nuttige oefening om later een perfecte bergstart aan te kunnen leren. Vandaar dat we mensen die in de bergen willen leren vliegen aanraden om eerst aan de lier te komen. Op het vlakke land heb je de ruimte om je materiaal door en door uit te proberen en weet je hoe je kunt sturen als je voor het eerst met de voetjes van de vloer gaat.

Opleiding voor brevet

een

Voor brevet 1 staan alle basis vaardigheden op het programma: kennis van materialen, weer, regels, vliegtechniek en aerodynamica op beginnersniveau. En natuurlijk het beheersen van het starten, landen en vooral vliegen! De eerste dag van de basis opleiding is exact hetzelfde als de introductiedag, dus je kunt na een introductiedag beslissen of je een echte schermvliegpiloot wilt worden en doorgaat met de cursus.

Hoe werkt zo'n lier?!

lierstart van Niels

Wie wel eens gevliegerd heeft weet dat je door te trekken een vlieger kunt laten stijgen. Als je wat hoger komt neemt de wind het van je over en hoef je minder te trekken. Een lier werkt eigenlijk net zo, maar er zijn een paar belangrijke verschillen.
De kracht van de lierkabel is begrensd, loopt de kracht verder op dan geeft de lier automatisch kabel uit. Daarmee wordt voorkomen dat de kracht te hoog op kan lopen en de vlieger uit kan breken. Die kracht wordt heel nauwkeurig gemeten en het systeem kan heel snel reageren. Een lier die deze eigenschappen niet heeft is levensgevaarlijk. Bind dus nooit zomaar een touw aan een boom om je parapente uit te proberen, dat loopt verkeerd af.
Bovenin koppelt de vlieger de lierkabel af en vliegt vrij weg. De lierkabel wordt ingehaald en met een transport systeem terug gebracht naar de startplek.

Wat is er verder dan nog te beleven?

twee schermen en vijf buizerds in de lucht

Behalve vliegen is er op het lierterrein veel te doen. Bijpraten met collega vliegers, van elkaar de nieuwste technieken en snufjes overnemen. Of gewoon sterke verhalen vertellen. Over de cursus parawaiting die je laatst gevolgd hebt.
Maar je kunt ook startleider worden, lierman of zelfs tandem piloot. Ook een opleiding tot Hulp Instructeur of zelfs Instructeur behoort tot de mogelijkheden. Wij kijken waar je sterke kanten liggen en kunnen de opleiding voor je verzorgen.