Schermkeuringen.

Een goede controle van je uitrusting is letterlijk van levensbelang. Voor iedere vlucht dien je je scherm te controleren, maar iedere parapente moet ook verplicht periodiek gekeurd worden. Voor nieuwe schermen is dat iedere twee jaar of honderd vlieguren.
Bij zo'n keuring wordt een scherm helemaal nagelopen op beschadigingen van doek en lijnen. De lijnlengtes worden exact opgemeten en vergeleken met de norm waarden. Het doek wordt gecontroleerd op porositeit en op sterkte. Een aantal lijnen wordt uitgebouwd en op een trekbank kapot getrokken om de breeksterkte te controleren. Nieuwe lijnen worden aangebracht om de kapotgetrokken lijnen te vervangen.

Het blijkt dat een scherm in de loop der tijd behoorlijk kan verouderen. UV licht op grote hoogte kan ervoor zorgen dat het sterke doek zo zwak wordt als een vloeipapiertje. Kleine (en grote) steentjes kunnen lijnen en doek beschadigen. Maar de gebruikte materialen kunnen ook verschillend rekken tijdens gebruik. Als de lijnlengtes niet meer voldoen aan de normen, of de onderlinge verschillen tussen links en rechts te groot worden, dan veranderen de vliegeigenschappen.
Een periodieke keuring op de voorgeschreven tijden voorkomt dat je daar pas in de lucht achterkomt!