Wat is schermvliegen?

hoog boven de Achterhoek

Schermvliegen is Paragliding in het Engels of Parapente op zijn Frans. De Duitsers noemen het Gleitschirmfliegen. Allemaal verschillende namen voor één sport.

Schermvliegen is een volwassen luchtsport die relatief snel en gemakkelijk te leren is. Je vliegt met een scherm en maakt daarbij gebruik van natuurkrachten. Het is de meest beoefende luchtsport in de kleine luchtvaart, de kosten zijn laag en het is door bijna iedereen te beoefenen. Je hebt je hele vlieguitrusting in een rugzak zitten en bent als je gebreveteerd bent van niemand afhankelijk.

De wens om te vliegen heeft iedereen wel eens gehad. Er wordt veel in de bergen gevlogen, maar het is in Nederland ook goed te beoefenen. Door middel van een lier word je de lucht in getrokken en als je goed stuurt, kan je met behulp van de thermiek hoger komen en langer vliegen. Met een basisopleiding van Proair Paragliding leer je binnen een paar dagen zelf vliegen.

Bij het schermvliegen werk je volgens een brevetten stelsel, net zo iets als bij het duiken.
Het is snel te leren: na één dag kun je vaak al een eerste vluchtje maken, zelfstandig aan een scherm. Maar om een goede piloot te worden is veel meer nodig. Tegen de tijd dat je je derde brevet haalt ben je vaak al een aantal jaren bezig en wordt je een echte professional. Maar zelfs de meest gevorderde piloten leren nog steeds bij!

Wat heb je nodig om te beginnen?

Goed nieuws: niet veel!
Het is van belang dat je een normale goede gezondheid hebt, met een normale conditie. Dat is voldoende om een introductiedag te volgen, om te kijken of schermvliegen iets voor jou is. Iedereen heeft hoogtevrees, dat zorgt ervoor dat wij geen gekke dingen doen. Tijdens die introductiedag zul je merken dat hoogtevrees meestal helemaal geen rol speelt bij het vliegen. Je krijgt door te oefenen gevoel voor wat het scherm doet, en daarmee leer je vanzelf sturen en corrigeren. Dan wordt het tijd voor een eerste vluchtje!

Als je je brevet 1 gaat halen, leer je in feite het materiaal goed te beheersen. Daarnaast krijg je voldoende theorie om te snappen waarmee je bezig bent.
Een beetje kennis over het weer, de techniek en de gebruikte materialen. Maar ook de eerste regels die noodzakelijk zijn om de sport veilig te kunnen beoefenen.

Nog meer goed nieuws, brevet 1 blijft een leven lang geldig! Net zoals fietsen, als je het eenmaal kan dan verleer je dat niet zomaar!